2019 Van Buyten vriezers tellen (rara hoeveel?)

Ymke Jobse | 08 May, 2021


     
      2019 Van Buyten vriezers tellen (rara hoeveel?)

Dit is een bericht uit 2019, het tweede seizoen.

Afgelopen winter heb ik geïnvesteerd om mijn nieuwe productiekeuken in te richten. De grootste investering die ik heb gedaan, is in een supersonische vriezer.

Vorig jaar heb ik veel problemen gehad met stroom en vriezers. Een vriescel die niet functioneerde, verscheidene gebruikte horecavriezers die defect bleken, iemand die een stekker van een (gevulde!) vriezer uit het stopcontact had getrokken, kortsluiting door verbouwing, kortsluiting door overbelasting van de infrastructuur, stroomuitval in Haarlem en een regenbuitje in een stekkerdoos in een schuur van mijn broer. Deze ervaringen hebben mij gewezen op het belang van de goede vriescapaciteit in de productie. Misschien niet zo’n sexy aanschaf maar, heel noodzakelijk om zelf overeind te blijven.

Ik heb lang gezocht om een horecavriezer te vinden met milieuvriendelijk gas, die efficiënt beladen kan worden.  Met groei van klanten in mijn achterhoofd, de eventuele aanschaf van een tweede fiets en een voortzetting van de halve liter business, heb ik uiteindelijke gekozen voor de allerbeste vriezer die ik heb kunnen vinden!  Deze vriezer is en ware innovatie, hij werd afgelopen winter voor het eerst getoond op de ijsvakbeurs in Italië en is op 1 maart in productie gegaan.

Naast deze vriezer heb ik voor de productiekeuken nog een grote consumentenvriezer gekocht voor de “grijpvooraad”.  Dit is een vriezer die minder koud zal worden afgesteld en waaruit ik meteen vanaf de fiets kan uitserveren.

Verder heb ik nog een logistiek netwerk met vier vriezers en vriezertjes. Bij mijn moeder is een grotere vriezer komen te staan zodat ik vanaf haar huis kan worden herladen als ik op locaties in haar buurt een goede verkoopdag heb. De kleine vriezer die daar nu staat, kan dan misschien naar de schuur van mijn broer en schoonzus. Heel handig als ik ‘s avonds klaar ben met de verkoop bij hen in de buurt.

Zijn dat alle vriezers? Nee, ik heb vorig jaar een Hiber shockfreezer gekocht, essentieel voor de houdbaarheid van het ijs zonder toevoegingen. Samen met de glazen verkoopvriesvitrine  komt de teller op acht vriezers.  Tot slot wil ik de vriezer nog vermelden waar mee het allemaal begonnen is:  de vriezer die op mijn fiets zit. Deze werkt op oplaadbare  batterijen. Dat is vriezer nummer negen.  Het is een belangrijke vriezer, want deze maakt het mogelijk om  op locaties vele uren ijs te verkopen zonder dat mijn ijs warm wordt en aan kwaliteit inboet. Ik kan door deze vriezer de concurrentie,  die maar een paar uurtjes ijs koud kan houden met elementen , de baas zijn.

Toen ik dacht een kleine eigen onderneming te bouwen met verkoop van eigen gemaakt topkwaliteit ijs heb ik mij danig vergist in de benodigde investering. Negenvriezers later…

Vriezer nummer tien?  Wordt het de vriezer in een aanhang wagentje achter de ijsfiets, of wordt het de vriezer in de nieuwe bestelauto? Of moet ik de vriescapaciteit bij mijn productie uit bereiden om de halffabricaten in te vriezen? ….wordt vervolgd.

 Notitie 2021: Er zijn nog vijf vriezers bijgekomen. Een tweede Hiber bewaarkast voor de ijsbekers, een tweede mobiele vriezer voor leveringen,  een vrieskist voor half-fabrikaten, een kleine schepvitrine voor een winkel en vijfde vriezertje in mijn logistieke netwerk.