2018 Brood op de plank

Ymke Jobse | 08 May, 2021


     
      2018 Brood op de plank

In 2018 was ik op zoek naar het winterassortiment. Onderstaande blog schreef ik over de taarten bizz.

De afgelopen weken heeft het veel geregend. Nu heb ik wél de lasten, maar niet de lusten. Alsof de duvel ermee speelde,  bestelde ook de twee restaurants geen product. Gisteren heb ik een gesprek gehad met één van de locaties. De chef vertelde mij, dat na de zomervakantie mensen even niet uit eten gaan. De recensie op het Van Buyten-ijs was lovend, het komt zeker weer op de volgende kaart én het restaurant wil meer reclame gaan maken. Mijn merknaam en logo komen nu expliciet op de kaart en we hebben een “foodshoot” afgesproken. Kwispelend van blijheid wandelde ik na afloop van het gesprek naar huis. Het was ontzettend hard gaan regenen, maar dat deerde mij niet.

In mijn oorspronkelijke businessplan staat, dat ik tussen oktober en maart geen ijskeuken zou hebben. Ik heb niet voorzien vaste lasten te hebben in het winterseizoen. In dat plan heb ik geen rekening gehouden met het enthousiasme van de horecaklanten. Ook hield het plan geen rekening met mijn eigen enthousiasme, want ik ga ontzettend graag door, ook in de winter. Dus nu heb ik oplossingen nodig.

Eén van mijn ideeën is om taarten te bakken. Afgelopen week stond ik weer met mijn handen in het deeg. Oh, wat was ik gelukkig. Bakken geeft geborgenheid. Als ik bak, waan ik mij veilig. Ik kijk door het ruitje van de oven en kijk naar het langzaam garen van het deeg. Een baksel laat zich niet haasten. Met een stokje prik ik in de taart en ik proef wat van het deeg. Kan de taart eruit of zal ik hem nog tien minuutjes geven? Bakken is gevoel en uiteindelijk komt het aan op ervaring, vlieguren maken.  Gabriella , eigenaresse van de Crave Food Bakery, die ook deelneemt aan de culinaire broedplaats waar ik werk, heeft mij uitgelegd hoe de ovens werken. Ik ben verguld met haar hulp. Thank you Gabriella!

Rogier Tan, van het bedrijf Appels van Opa, kwam nieuwe oogst Haarlemse appels brengen. Hij hielp met schillen. Op de Boerenmarkt in Velsen volgende week verkopen wij zelfgemaakte appeltaart met zijn appels een bolletje ijs van mij erbij. Tien taarten zijn nu diep ingevroren. Rogier staat dan op die markt om mensen enthousiast te maken voor de  ” appelpersdagen”. Ook staan er op deze markt duurzame ondernemers uit Heemstede, die als collectief producten verkopen.

Naast de appeltaart heb ik ook een wortel-walnotentaart gebakken, chocoladetaart en cheesecake met bramen en bessen. Tja, een perentaartje stond in de planning, maar de peren waren weg: opgegeten of weggegooid.

Ik hoop dat ik de combinatie van ijs met taart verkocht krijg aan mijn klanten. Zo niet, dan geeft het geen brood op de plank, maar heb ik nu toch even lekker kunnen bakken. Het samenwerken met anderen doet me goed en het vergt van partijen dat er altijd gekeken wordt naar het gezamenlijk belang. Hoe kunnen we elkaar versterken, hoe kunnen we er samen beter op worden?

De regen dwingt mij eerder dan voorzien na te denken over mijn zeer nabije toekomst. Op het “duurzaamheidsfestival “ in oktober neem ik naast ijs geen taarten maar wentelteefjes mee. Wie wil er nou geen wentelteefje met ijs? De wentelteefjes maak ik van het brood dat terug komt van bedrijfslunches, die een andere deelnemer van de culinaire broedplaats verzorgt. Dit bedrijf “Lunches van Huis” komt iedere dag terug met mooi zuurdesembrood dat is overgebleven. De eigenaar  heeft gevraagd of ik daar iets mee zou kunnen doen. Ik heb al wat testjes gedaan met het bakken van de wentelteefjes. Zo lekker met een beetje kaneel!

Ik hoop dat het in oktober letterlijk brood op de plank gaat geven, samen met de bestellingen van de twee restaurants. In ieder geval genoeg om de huur van de ijskeuken te dekken. Mochten lezers van deze blog het leuk vinden om een zelfgebakken taart te eten, wees welkom om deze bij mij te bestellen! Verder zijn jullie van harte welkom op de Boerenmarkt in Velserbroek op 15 september en begin oktober op het Groene  Mug  duurzaamheidsfestival op de Grote Markt in Haarlem en in de Haarlemmer Kweektuin. Als je wilt weten waar ik sta, kun je op de website onder het kopje “Evenementen” kijken.